Vészesen fogy Kanada híres édessége: végleg eltűnhet a boltok polcairól a juharszirup?

Kanada egyedülálló juharszirup-tartaléka történelmi mélypontra süllyedt, ami az éghajlatváltozás kontextusában aggodalmakat kelt a világszerte közkedvelt édesítőszer jövőjével kapcsolatban. A Québecben található tározó évi 133 millió font juharszirup tárolására képes, ám 2023-ban a tartalék mindössze 6,9 millió fontra (3,1 millió kg) csökkent. A szakértők szerint a hiány oka egyrészt a növekvő keresletben, másrészt a termelést zavaró melegebb időjárásban keresendő. A csökkenés ellenére azt állítják, hogy ez rövid távon nem fogja befolyásolni a juharszirup fogyasztói árát vagy elérhetőségét.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!

Kövess minket a Google Hírek-ben is!


Simon Doré-Ouellet, a québeci juharsziruptermelők szervezetének főigazgató-helyettese szerint a tartalékban lévő mennyiség 2008 óta nem volt ilyen alacsony. A világ juharszirup-termelésének 75%-át Kanada adja, a nagyobbik része ennek is Québec tartományban koncentrálódik, ahol 24 évvel ez előtt hozták létre a világ egyetlen stratégiai juharszirup-tartalékát. A tartalék mennyisége 2020 óta jelentős csökkenést mutat; akkoriban még több mint 103 millió font juharszirup volt benne.

Mivel a juharszirup termelése nagyban függ az időjárástól, a tartalék ingadozása nem számít ritka jelenségnek. A juharsziruptermelés szezonja március elejétől április végéig tart, emellett befolyásolja azt az éjszakai fagy, valamint a nappali enyhébb időjárás egyensúlya is. Az elmúlt évek során tapasztalt melegebb tavaszok csökkentették a termelést: 2021-ben például 21%-kal kevesebb juharszirupot gyűjtöttek, mint az azt megelőző évben.

A termelés csökkenése mellett növekszik az arany színű édesítő iránti kereslet is. Kanada 2021-ben rekordmennyiségű, összesen 161 millió font juharszirupot exportált szerte a nagyvilágba. Doré-Ouellet szerint ez részben Quebec erőfeszítéseinek köszönhető, amelyek célja a kanadai juharszirup külföldi népszerűsítése.NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elmúlt év rendkívül meleg tele után optimalizmusra ad okot az idei korán kezdődő és még mindig tartó gyűjtési szezon. Az előrejelzések Québec-szerte biztatóak, reményt adnak a tartalék újbóli felépülésére, amelyben nagy szerepet játszik az elmúlt három évben kiadott 14 millió új csap is. Doré-Ouellet hangsúlyozza továbbá azt is, hogy egy többéves folyamatról van szó, ezért nem gondolja, hogy a következő szezon döntene Kanada legikonikusabb exportcikkének sorsáról.

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb