Scholz nagyon komolynak nevezte az Ukrajna támogatásáról szóló hangfelvételek ügyét

HIRDETÉS

Olaf Scholz német kancellár szombaton gyors tisztázást ígért annak az előző nap nyilvánosságra került hangfelvételnek az ügyében, amelyen állítólag a német légierő főtisztjei az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatásról tárgyalnak.

Scholz, aki Rómában tartózkodik, és a Vatikánban Ferenc pápa is fogadta, a dpa hírügynökségnek az esetleges külpolitikai következményeket tudakoló kérdésére válaszolva „nagyon komoly ügynek” nevezte a fejleményt, amelyet „nagyon gondosan, nagyon intenzíven és nagyon gyorsan tisztázni kell”.

Német parlamenti képviselők követelték az orosz RT televízió által nyilvánosságra hozott hangfelvétel körülményeinek tisztázását, amelyen állítólag a Bundeswehr főtisztjei megvitatták német Taurus rakéták Ukrajna által történő felhasználásának lehetőségét.

„Ha ez a történet igaz, akkor ez egy rendkívül problematikus eset” – mondta Konstantin von Notz, a Bundestag parlamenti ellenőrző bizottságának elnöke az RND hírügynökségnek nyilatkozva.

A német védelmi minisztérium vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy valóban lehallgattak-e bizalmas beszélgetéseket – tájékoztatta a tárca szóvivője a dpa hírügynökséget.

Az RT orosz televízió pénteken tette közzé négy német főtiszt nevét és félórás bizalmas beszélgetésük átiratát, miszerint a beszélgetés február 19-én történt, és Torsten Grefe ezredes, a Bundeswehr légierejének hadműveleti és hadgyakorlatokért felelős osztagának parancsnoka, Ingo Gerhartz altábornagy, a légierő felügyelője, valamint a Bundeswehr űrparancsnoksága légi műveletek központjának két munkatársa vett részt benne.

Az orosz tévé azt közölte, hogy a magas rangú német tisztek a Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő híd felrobbantásáról tárgyaltak. Azon a napon, amikor Olaf Scholz azt mondta, hogy a NATO sem jelenleg, sem a jövőben nem vesz részt az ukrajnai háborúban, a tisztek azt vitatták meg, hogy miként lehetne Taurus rakétákkal lerombolni a Krími hidat, anélkül, hogy ennek következményei lennének a német hatóságokra nézve, és ehhez hány rakétára lenne szükség.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő magyarázatot követelt a német hatóságoktól a lehallgatott beszélgetésről, és kijelentette, hogy a magyarázat megtagadása egyenlő lenne a beismeréssel.

Az eredeti cikk megtekintése

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb