Lesújtó jelentés: újabb árhorror közeleg, visszatér az infláció a magyar boltokba

„Az infláció 2024 elején ismét a jegybanki toleranciasávba mérséklődött. Éves átlagban az infláció idén 3,5–5,0, míg 2025-ben és 2026-ban egyaránt 2,5–3,5 százalék között alakulhat” – jelentette ki Balatoni András az MNB igazgatója a jegybank inflációs jelentésének bemutató sajtótájékoztatóján. A jelentés szerint 2024 februárjában folytatódott az infláció csökkenése hazánkban, a fogyasztói árak ugyanakkor éves összevetésben 3,7 százalékkal emelkedtek.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!

Kövess minket a Google Hírek-ben is!


A szakember elmondta, az inflációs alapfolyamatokat középtávon két ellentétes hatás alakítja. A forint árfolyamának elmúlt hetekben megfigyelhető gyengülése az infláció emelkedésének irányába mutat. Másrészről a reálgazdaság rövidtávon gyengébb ciklikus pozíciója dezinflációs hatású. A két hatás eredőjeként az alapfolyamatokat megragadó maginfláció csökkenése a második negyedévben megáll és az év hátralévő részében 4,5-5,0 százalék között alakulhat.

Előrejelzésünk szerint az infláció az idei év közepén a piaci szolgáltatások visszatekintő árazása és bázishatások miatt átmenetileg emelkedik majd

– közölte Balatoni András.

Éves átlagban idén 3,5–5,0 százalék közötti infláció várható, ami a beérkező adatok miatt alacsonyabb inflációs pályát jelent a decemberi prognózishoz képest. A fogyasztóiár-index várhatóan 2025-ben tér vissza tartósan a toleranciasávba. Az infláció 2025-ben és 2026-ban egyaránt 2,5–3,5 százalék között alakulhat éves átlagban. Az adószűrt maginfláció 2024-ben éves átlagban 4,0-5,6, 2025-ben 2,8–3,4, míg 2026-ban a 2,7–3,3 százalék között alakulhat.

A reálgazdasági folyamatokról az MNB igazgatója kifejtette, a tavaly utolsó negyedévi stagnálást követően a gazdaság várhatóan fokozatosan bővül 2024-ben, az év egészében 2,0–3,0 százalék között alakulhat a hazai GDP növekedése.LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MNB jelentése szerint 2024 első felében főként a piaci szolgáltatások támogathatják a növekedést, míg az ipar a gyengébb bizalmi indexek és a visszaeső új rendelések, az építőipar pedig a szerződésállomány és kiadott engedélyek alapján visszafoghatja a GDP bővülését.

Várakozásaink szerint az idei évtől főként a háztartások fogyasztása, valamint a vállalati és lakossági beruházások támogatják a GDP fokozatos emelkedését, míg 2025-től a dinamizálódó külső kereslet következtében kiegyensúlyozott növekedés várható

– mondta Balatoni András. Végül kijelentette, az MNB előrejelzése szerint a gazdaság 2025 során visszatér hosszú távú növekedési trendjéhez, a GDP emelkedése 2025-ben 3,5–4,5 százalék, 2026-ben 3,0–4,0 százalék közötti ütemben folytatódhat.

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb