Megszólalt Vlagyimir Putyin: az orosz elnök ismét atomháborúval riogat

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati államokat egy nukleáris háború kockázatára figyelmeztette, amennyiben csapatokat küldenek Ukrajnába. Az ukrajnai konfliktus kapcsán Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország rendelkezik olyan fegyverekkel, amelyek képesek nyugati célpontok elleni csapásra. Az 1962-es kubai rakétaválság óta ez a legkomolyabb válság Moszkva és a Nyugat között. A nukleáris fenyegetésre utalva, Putyin emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök javasolta európai NATO-tagok szárazföldi erőinek Ukrajnába küldését, amit több nyugati ország elutasított.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!
Kövess minket a Google Hírek-ben is!

Putyin kiemelte Oroszország modernizált nukleáris arzenálját, melyet a világ legnagyobbjaként jellemzett. Az orosz stratégiai nukleáris erők teljes készenlétben vannak, az új generációs hiperszonikus nukleáris fegyverek pedig már bevetésre készek vagy legalábbis a tesztelésük befejeződött. A Kreml vezetője történelmi példákra hivatkozva figyelmeztette a nyugati politikusokat az Oroszországgal szembeni agresszió következményeire.

Putyin szerint szükség van az EU-val közös nyugati határ mentén telepített csapatok megerősítésére is. A Kreml vezetője ugyanakkor visszautasította azon nyugati állításokat, miszerint Oroszország európai országok ellen léphetne fel. Hangsúlyozta továbbá, hogy Oroszország nem fogja elkövetni azt a hibát, amit annak idején a Szovjetunió elkövetett, hogy tudniillik hagyta magát belehúzni egy költséges fegyverkezési versenybe.

Putyin azt is kijelentette, hogy Moszkva nyitott lenne a nukleáris stratégiai stabilitásról szóló tárgyalásokra az Egyesült Államokkal, de úgy véli, Washington nem mutat érdeklődést ez iránt. Kritizálta az Egyesült Államokat azért is, mert állítása szerint alaptalan vádakat fogalmaz meg Oroszországgal szemben.

 

Az eredeti hirdetés megtekintése

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb