Megérkezett a jegybank friss kamatdöntése: erre senki sem számított

A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi kamatdöntő ülésén 75 bázispontos csökkentést hajtott végre, amelynek eredményeképpen az irányadó kamatláb 8,25%-ra módosult. Ez a lépés összhangban állt az elemzői előrejelzésekkel és egyúttal jelezte, hogy a februárban megvalósított 100 bázispontos csökkentés csak rövid ideig tartott.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!

Kövess minket a Google Hírek-ben is!


Az év során nőtt az érdeklődés a kamatdöntések iránt, különösen miután világossá vált, hogy az infláció erőteljesebben mérséklődik, mint azt korábban várták. Ennek fényében a jegybank megfontolta a kamatcsökkentési tempó felgyorsítását, ám januárban még nem történt lépés ezen irányba, részben a piacon tapasztalható turbulenciák miatt. Februárban viszont már megtörtént a nagyobb mértékű csökkentés, amelyhez fontos üzenetek társultak: a jegybank célja továbbra is az volt, hogy az alapkamatot az év közepére 6-7 százalék közöttire csökkentse.

A piaci várakozások megosztottak voltak a legutóbbi döntés előtt; míg néhány elemző 75 bázispontos csökkenést jósolt, addig mások 50 vagy akár 100 bázispontos változást is elképzelhetőnek tartottak. A gazdaság kettős képe – az inflációs és pénzügyi stabilitási szempontok figyelembevétele mellett – bizonytalanságot okozott.

A forint gyengülése és a pénzpiacokon tapasztalható mozgások arra utaltak, hogy a befektetők továbbra is magas kamatprémiumot várnak el Magyarországtól. A jegybank ezért hangsúlyozta, hogy olyan kamatcsökkentési pályát szeretne követni, amely fenntartható maradhat.Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elemzők szerint a következő hónapokban valószínűleg lassabb kamatcsökkentésekre lehet számítani. A mai döntést követően nagy érdeklődés övezi majd azt, hogy milyen utalásokat tesz a jegybank a közeljövőbeli kamatpolitikájára vonatkozóan. Az MNB délután háromkor tartandó sajtótájékoztatója és közleménye várhatóan további részleteket fog tartalmazni ezzel kapcsolatban. Az eseményen emellett bemutatásra kerül egy ízelítő is a csütörtökön publikálásra kerülő inflációs jelentésből, GDP-növekedési és inflációs előrejelzéseket is beleértve.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Róka László

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb