Megszólalt a csillagász: ezért teljesen felesleges, hogy emberek menjenek az űrbe

Martin Rees, brit királyi csillagász kritikát fogalmazott meg az emberes űrrepülésekkel kapcsolatban. Úgy véli, hogy a robotok képesek ugyanazokat a feladatokat ellátni, mint az emberek, ezért az adófizetők pénzének elköltése ilyen missziókra pazarlás. Ezt a Lord Speaker’s Corner podcastban fejtette ki, amely egy olyan platform, ahol a brit parlament felsőházának tagjai osztják meg gondolataikat.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!

Kövess minket a Google Hírek-ben is!


Rees szerint az űrutazást csak azoknak kellene megengedni, akik hajlandóak maguk állni a költségeket és vállalni a vele járó kockázatokat. Megjegyezte, hogy Nagy-Britannia űrprogramja inkább az űrkutatásra koncentrál, mintsem az emberek kilövésére. Helen Sharman volt az első brit űrhajós 1991-ben, majd Tim Peake követte őt 2015-ben. 
A királyi csillagász pozíciója ma már inkább tiszteletbeli jellegű, amelyet II. Károly alapított 1675-ben. Rees 1995 óta tölti be ezt a pozíciót.
Elon Musk Mars kolonizálásával kapcsolatos törekvéseit Rees nem támogatja, viszont elismeri Musk eredményeit a rakétatechnológia és elektromos autók terén. Kiemelte Musk hatékony munkáját az újrafelhasználható rakéták fejlesztésében, amely olcsóbbá teszi az űrbe küldendő eszközöket indítását.

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb