A Visa és a Mastercard 30 milliárd dolláros megállapodást kötött: így változnak a hitelkártyadíjak

A Visa és a Mastercard, két vezető fizetési hálózat, 30 milliárd dolláros értékű egyezségre jutott a kereskedők által fizetendő hitel- és betéti kártyadíjak korlátozásáraól. Ez az intézkedés várhatóan kedvező hatással lesz a fogyasztói árakra is. Az amerikai történelem egyik legnagyobb trösztellenes megállapodása keretében, amennyiben a bíróság jóváhagyja, lezárulnak a 2005 óta folyó peres eljárások egy része.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!

Kövess minket a Google Hírek-ben is!


Bár néhány kritikus úgy véli, hogy a megállapodás nem elégséges, mivel csak átmeneti megoldást nyújt és a díjak továbbra is magasak maradnak. A Visa és a Mastercard beleegyezett abba, hogy három éven át legalább négy bázisponttal csökkenti az ún. swipe-díjakat, valamint öt éven keresztül hét bázisponttal alacsonyabb átlagdíjat biztosít. Ezenfelül mindkét vállalat öt évig korlátok között tartja ezeket a díjakat és eltörli az antikormányzati rendelkezéseket.

Ennek eredményeként a kereskedők több lehetőséget kapnak arra, hogy kedvezményeket adjanak vagy pótdíjakat számoljanak fel azokért a kártyákért, amelyek magasabb bankközi díjakkal rendelkeznek.

A megegyezés értelmében csak a díjcsökkentés és felső határértékek összesen 29,79 milliárd dollár értékűek. A Visa szerint ebben jelentős szerepet játszanak a kisvállalkozások, amelyek az érintett kereskedők több mint 90%-át teszik ki.NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Visa és Mastercard állítása szerint nem követtek el jogsértést, de mégis elfogadták ezt a megegyezést. A Visa észak-amerikai elnöke és a Mastercard főtanácsadója egyaránt hangsúlyozta a megállapodás jelentőségét és annak pozitív hatásait. Azonban vannak olyan hangok is, amelyek szerint ez az egyezség nem nyújt elegendő enyhülést. Például Adam Levitin professzor szerint az amerikai kereskedők továbbra is magas díjakat fizetnének globális összevetésben.

Egyes szervezetek szerint pedig ez csak minimális könnyítést jelent rövid távon. A megállapodást Margo Brodie bírónak kell jóváhagynia, ami várhatóan legkorábban 2024 végén vagy 2025 elején történhet meg. Ezzel párhuzamosan néhány amerikai szenátor olyan törvényjavaslatot támogatott, amely lehetővé tenné más fizetési hálózatok használatát is Visa és Mastercard hitelkártyák esetén. 

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb