Új weboldalt indított a MÁV-Volán a márciusi tarifaváltozásokról |

Március 1-jén indul a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere, amely 3,5–4 millió ember számára teszi olcsóbbá, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé a közösségi közlekedést Magyarországon, a legfontosabb tudnivalókról pedig a MÁV-Volán csoport egy új tájékoztató weboldalt indít, amely mától mindenki számára elérhető a www.ujtarifa.hu címen – olvasható a MÁV-csoport szerdai közleményében.
Mint írják, a megújuló tarifarendszer részleteit elmagyarázó, a változásokat gyakorlati példák és infografikák segítségével is bemutató oldal egyik leglátogatottabb menüpontja várhatóan a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) lesz, amelyet a szerkesztők folyamatosan frissítenek és bővítenek az utasok által feltett újabb kérdésekkel, illetve az azokra adott szakmai válaszokkal. Az új tarifákról szóló „kérdezz-felelek” máris több tucat részletkérdés tisztázásában segít az utasoknak.
A tájékoztató oldal külön részt szentel
az új tarifarendszer alapját képező vármegye- és országbérletek felhasználási körének bővülésével,
az új, 24 órás napijegyekkel,
az egyszerűbbé váló kedvezményekkel,
a korábbinál több utast megillető díjmentes utazási lehetőségekkel,
valamint a Budapest és agglomerációjának változó közösségi közlekedésével
kapcsolatos kérdéseknek.
Az ujtarifa.hu tartalmait böngészők megtudhatják azt is, mi lesz a sorsa a korábban megváltott jegyeiknek, hogyan kérhetik utazási költségeik elszámolását a munkáltatójuktól, illetve azt, hogy milyen átmeneti szabályok segítik a zökkenőmentes átállást a március 1-jét követő időszakban.
Az új tarifarendszerben elérhető kedvezményekkel és feltételekkel március 1-jétől kezdődik meg a jegyek és bérletek értékesítése a jegypénztárainknál,  az automatáknál, illetve online az ELVIRÁ-ban és a MÁV appban. A mobilalkalmazást az új díjtermékekkel való utazás megtekintéséhez, azok megvásárlásához feltétlenül frissíteni kell március 1-je után.
A weboldalon felsorolják, hogy milyen feltétellel lehet igénybe venni az 50 százalékos kedvezményt, a kedvezményes vármegye- és országbérleteket, illetve kik és hol utazhatnak a jövőben díjmentesen. Az új rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy – az életkort igazoló okmányon kívül –  külön fényképes igazolványokra: minden 14 év alatti és 65 év feletti utasunk díjmentesen, minden 14 és 25 év közötti utasunk pedig félárú jegy igénybevételével utazhat. Ezzel a családok utazása nemcsak egyszerűbbé, de olcsóbbá is válik, mint korábban – olvasható a közleményben.

Az új tarifaoldal apropóján Vitézy Dávid egykori közlekedési államtitkár is posztolt egyet a Facebook-oldalán, és számos fontos mozzanatra hívta fel a figyelmet.
Így például arra, hogy az új szabályok szerint Budapesten a következőképp alakul át a tarifarendszer:
„A Budapest-bérlet érvényessége továbbra is megmarad a héveken és a kék agglomerációs buszokon – ez óriási eredmény ahhoz képest, ahol decemberben vagy januárban tartottunk, amikor még a főpolgármester és a közlekedési miniszter a nyilvánosságban üzengetve hibáztatták egymást a bérlet megszűnése miatt.
A Pest vármegyebérlet (9 450 forint/hó) és az országbérlet (18 900 forint/hó) is érvényes lesz a BKK összes járatán (kivéve a reptéri 100E-t), tehát aki csak havi egyszer kimegy az agglomerációba, vagy hosszabb vidéki utazást tervez, annak megéri ezeket vásárolni.
A diákok számára óriási kedvezményt hoz az új rendszer, hisz a Pest vármegyebérletek lényegesen olcsóbbak (945 Ft/hó), mint a korábbi Budapest-diákbérletek.
Fontos, de kisebb újdonság emellett, hogy visszaáll a korábbi rend és az InterCity vonatok másodosztályán is helyjegy váltása nélkül lehet majd utazni Budapesten belül a BKK-bérlettel. Többször szóvá tettem ezt az elmúlt hónapokban, örülök, hogy így végre megoldják a Ferihegy és Nyugati pályaudvar között közlekedő IC-k használatát a Budapest-bérletes utasok számára.
Az új kedvezményes Magyarország24 (4 999 forint) és Pest Vármegye24 (999 forint) napijegyek jók lesznek a héveken és Budapesten belül a vonatokon és a Volánbuszokon is, de a BKK járatain nem. Ezzel együtt, ha valaki csak hévvel és kék Volán-járattal, valamint más, MÁV-vonatokkal vagy országos Volánbuszokkal utazik, jócskán megérheti neki az új típusú kedvezményes 24 órás jegyek valamelyike.”
Vitézy ugyanakkor megemlítette azt is, hogy a jegyrendszer integrációja még elmaradt, továbbra is külön BKK-vonaljegy és MÁV-jegy kell Budapesten belül a különböző járatokra.

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb