Orbán álma uniós rekordot hozna Magyarországnak |

Rekordot jelentene Európában, ha a kormányzati terveknek megfelelően 85 százalékra emelkedne a hazai foglalkoztatottsági ráta, ráadásul kabinet nagyon nagy fába vágja a fejszéjét az ezt célzó tervével – írja szerdai cikkében a G7.
A gazdasági portál felidézi, hogy Orbán Viktor a szombati évértékelőjében úgy fogalmazott: idehaza még legalább 300 ezer ember bevonható a munka világába, a cél pedig az, hogy 85 százalékra emelkedjen a hazai foglalkoztatottsági ráta. Az aktivitás növelésére elsősorban a 25 év alattiak és az 55 év fölöttiek esetében van lehetőség. A potenciális munkaerő-tartalékot az álláskeresők és a munkavállalási korú inaktívak egy része, összesen mintegy 300 ezer fő jelenti – erősítette meg a kormányfő kijelentését Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kedden.
Czomba becslése alapján a legnagyobb csoport száma 150 ezer főre tehető, ők olyan álláskeresők, akiknek többsége nincs munkára képes állapotban. Emellett mintegy 40 ezer álláskereső rövid időn belül el tudna helyezkedni kis segítséggel. 50 ezer főt tesz ki a munkaerőpiaci tartalékon belül azok köre, akik képzést követően jó eséllyel állást találnak. Az inaktívakon belül 60 ezer főt pedig élethelyzete vagy egészségi állapota korlátozza abban, hogy dolgozzon, de komplex támogatás segítségével ők is aktivizálhatók.
A G7 emlékeztet: Magyarországon már most is az egyik legmagasabb a foglalkoztatási ráta Európában. A vágyott 85 százalékos szintet egyedül az unión kívüli Izlandnak sikerült elérnie 2023-ban.
A tavalyi harmadik negyedévben 294 ezer főt kitevő potenciális munkaerő-tartalékba tartozók kétötöde Észak-Alföld és Észak-Magyarország régiókban él.
Közel 60 százalékuknak nincs érettségije a KSH adatai szerint,
egyharmaduk legfeljebb általános iskolát végzett,
és további egyharmaduk érettségi nélküli szakmai végzettséggel rendelkezik.
A portál szerint az aktivizálódásukat számos probléma nehezíti – például a fogyatékosokat és romákat érintő diszkrimináció, a munkahely közelében lévő megfizethető lakhatás vagy a tömegközlekedési lehetőségek hiánya.
A nehézségek mellett a G7 ugyanakkor azt is megemlíti, hogy a kormány márciusban 70, áprilisban pedig 200 milliárd forintos kerettel indít munkaerőpiaci programot a GINOP Plusz programon keresztül, májusban pedig közel 160 milliárd forint uniós forrás nyílhat meg a 30 év feletti álláskeresők foglalkoztatására és a munkakörülmények javítására.

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb