Kiderült, mikor készül el a barcelonai Sagrada Familia: 140 éve épül, már nem kell sokáig várni

A barcelonai Sagrada Familia több mint 140 éve tartó építkezése 2026-ban végre befejeződik – a hírt a projektet felügyelő szervezetek is megerősítették. Az építkezés utolsó szakaszában a hat torony közül az utolsót készítik. A helyszín irányításáért felelős szervezet szerint a Nagyboldogasszony kápolna 2025-ben, a Jézus Krisztus torony pedig 2026-ban lesz kész – utóbbi magassága 172,5 méter lesz, és egy 17 méter magas, négykarú kereszttel koronázzák meg.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!

Kövess minket a Google Hírek-ben is!


Amikor elkészül a Sagrada Familia, a világ legmagasabb temploma lesz, megelőzve ezzel a németországi Ulmi Münstert is. Az építkezés 1882-ben indult Antonio Gaudí tervei alapján: Gaudí eredetileg úgy tervezte az épületet, hogy annak 18 hatalmas tornya legyen, amelyek mind bibliai alakokat szimbolizálnak: a 12 apostolt, a 4 evangélistát, Szűz Máriát és Jézust.
Gaudí halálakor, 1926-ban a projekt még csak 10-15%-ban volt kész, az építkezést pedig tovább bonyolította, hogy az 1930-as évek végén kitört a spanyol polgárháború, amelyben Gaudí terveinek és modelljeinek nagy része elpusztult. Az új tervek az eredeti anyagokon és rekonstrukciókon alapulnak.
Az UNESCO 1984-ben világörökségi helyszínné nyilvánította az épületet, amelyet 2010-ben XVI. Benedek pápa szentelt fel vallási célokra. Érdekesség, hogy az épület építése hosszú ideig illegálisan zajlott; csak 2019-ben kapta meg hivatalosan az építési engedélyt a barcelonai városi tanácstól. Ezután az is kiderült, hogy a Sagrada Familia korábban sosem rendelkezett érvényes engedéllyel.

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb