Gyengülő növekedési kilátásokra figyelmeztet az IMF igazgatója

HIRDETÉS

Az ukrajnai háború a világ legtöbb országában gyengíti a gazdasági kilátásokat, az infláció magas szintje „egyértelmű és közvetlen fenyegetést” jelent a globális gazdaságra nézve – Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap, az IMF ügyvezető igazgatója szerint.

Georgieva azt mondta, a globális fellendülés már az ukrajnai háború előtt is veszített lendületéből, részben a koronavírus omikron variánsával összefüggő problémák következményeként.

„A globális növekedésre vonatkozó előrejelzésünket 2022-re januárban 4,4 százalékra csökkentettük. Azóta a kilátások jelentősen romlottak, főként a háború és annak következményei miatt.” – fogalmazott Georgieva, aki a Világbank évi rendes konferenciáját megelőzően tette közzé álláspontját.

„Ezeket a kettős válságokat, a járványt és a háborút, valamint az ezek kezelésére való képességünket tovább bonyolítja egy másik növekvő kockázat: a világgazdaság geopolitikai tömbökre való széttöredezése, eltérő kereskedelmi és technológiai szabványokkal, fizetési rendszerekkel és tartalékvalutákkal” – mondta még Georgieva.

A Világbank konferenciáját április 18. és 24. között rendezik Washingtonban, részben virtuális, részben személyes részvétellel. A tanácskozások középpontjában az ukrajnai háború és világgazdasági hatásainak kezelése áll majd.

Az eredeti cikk megtekintése

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb