Ezek a legjobb beépíthető sütők 2024-ben Magyarországon: több nagy márka is elhasalt a termékteszten

A friss teszteredmények lehetővé teszik, hogy 16 márka – AEG, Beko, Bosch, Candy, Electrolux, Gorenje, Haier, Ikea, Indesit, Miele, Mora, Samsung, Siemens, Smeg, Teka, Whirlpool – 48 beépíthető sütőjét hasonlítsuk össze különböző szempontok alapján. A termékeket laboratóriumban vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi szervezetekkel együttműködve.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!

Kövess minket a Google Hírek-ben is!


A tesztek során a következőket figyelték és pontozták:

sütési teljesítmény
energiafogyasztás
használat és tisztítás
zajszint
biztonság

Néhány érdekes tapasztalat a teszteredményekből

A legjobb sütők kevesebb mint öt perc alatt melegszenek fel 180°C-ra, míg a legrosszabbaknak akár háromszor ennyi ideig tart. Az AEG BPS351120M beépíthető sütőjének például ez az egyik gyengesége. Míg a Samsung NV75T8979RK/EF egy pillanat alatt feltekeri a hőfokot üzemkészre.
A sütési hatékonyságot aprósütemények, habcsók és piskótatészta készítésével is tesztelték. A grillfunkciót pedig kenyérpirítással és grillcsirke sütéssel. A gőzfunkcióval rendelkező modelleket lazac és zöldség, brokkoli és puding készítésével tették próbára. A tapasztalatok szerint mindegyik feladatnak más termék lett a bajnoka. Ezért azt is érdemes végiggondolnunk vásárlás előtt, hogy mi jellemzően milyen típusú ételeket készítünk leggyakrabban sütőben.
Sokak által jó minőségű márka több terméke is a leggyengébbek között végzett összesítésben a sütési teljesítmény tekintetében. Például a Bosch CMG633BB1. Persze akadnak valóban kiváló minőségű Bosch termékek is. Ráadásul ezekhez képest kábé féláron. Ami fontos, hogy nem biztos, hogy jól járunk, ha vakon megbízunk egy márkában, és a drágább jobb elméletre se érdemes nagyobb összegben fogadni. A konkrét termék minősége az, amiről meg kell bizonyosodjunk minden esetben vásárlás előtt.
A tesztelt termékek többségének van valamilyen beépített tisztítást segítő funkciója, azaz pirolitikus, katalitikus, gőz vagy AquaClean technológia.
Elektromos és mechanikai biztonság szempontjából minden termék megfelelt a vonatkozó előírásoknak.
Hőbiztonság szempontjából több esetben is tapasztalták, hogy a sütő üvege, külső felülete vagy irányító panelja/gombjai 40-50°C-ra is felmelegednek. A legextrémebb felmelegedést két termék esetében mérték. A Beko BBIM14300WMS grill funkciója esetében a sütő üvege 61,4°C-ra melegedett, illetve a Gorenje BPS6737E07B üvege a pirolitikus tisztítás során 67,1°C-ig hevült.

A tesztelt sütők átlagára 90 000 Ft – 1 400 000 Ft között mozgott a tesztelés idején. A legolcsóbb tesztelt termék az Indesit IFW 4844 H BL 64%-os eredményt ért el összesítésben. Viszonyításképpen a legdrágább, Miele DGC 7460 CS 58%-os eredménnyel végzett. Az első 5 helyen Bosch, Electrolux és Whirlpool termékek végeztek 153 000 Ft – 295 000 Ft-os árkategóriában, 71-74%-os eredménnyel.
Érdemes tehát végiggondolnunk, hogy számunkra melyek a legfontosabb szempontok egy sütő esetében, és annak megfelelően kiválasztani a legmegfelelőbbet a mi konyhánkba. Csupán ár vagy márka alapján nem biztos, hogy olyan döntést tudunk hozni, amivel elégedettek leszünk hosszú távon. A sütők valós teljesítményének megismerésében és összehasonlításában segít a termékteszt.

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb