Meglepő húzásra készülnek: a lakosság szunnyadó megtakarításaira tenné rá a kezét a kormány

Március 25-én, Frankfurtban bejelentették, hogy Európa gazdasági versenyben való helytállásának egyik lehetséges eszközét a polgárok fel nem használt megtakarításai jelentik. Az európai kormányok különböző stratégiákat dolgoznak ki annak érdekében, hogy mozgósítsák a háztartások megtakarításait: Olaszország például államkötvényeket kínál a lakosságnak, Franciaország egy páneurópai megtakarítási termék létrehozását tervezi, míg Nagy-Britannia adókedvezményekkel ösztönzi a brit részvényekbe történő befektetést.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!

Kövess minket a Google Hírek-ben is!


Ezeket a kezdeményezéseket arra alapozzák, hogy Európának jelentős mennyiségű felhalmozott készpénz áll rendelkezésre, amelyet az Egyesült Államokkal és Kínával szembeni növekedési és termelékenységi szakadék csökkentésére lehetne fordítani – ide tartozik többek között a zöld átállás vagy a hadsereg megerősítése is. Vannak ugyanakkor olyanok is, akik szerint ezek a programok nem fogják megoldani az európai gazdaság alapvető problémáit és csalódást okozhatnak a megtakarítóknak. Daniela Gabor professzor szerint az említettek csak egyszerű megoldási alternatívák bonyolult problémákra.

Az európai lakosság hagyományosan többet takarít meg az amerikainál, ami részben a bizonytalan élethelyzetekre – például az ukrajnai háborúra – vezethető vissza. Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter szerint ezek a „szunnyadó” pénzek hozzájárulhatnának a jóléti célokhoz, azonban a korábbi hasonló kezdeményezések nem mindig jártak sikerrel. Tipikus példa erre, hogy az olasz kis- és középvállalkozásokba történő befektetések jelentősen alulteljesítettek a globális részvényekkel szemben. Számos közgazdász szerint viszont a bankbetétek fontos finanszírozási forrást jelentenek a bankok számára, így elutasítják a „szunnyadó pénz” fogalmát is.


A problémát leginkább az alacsony értékű beruházások és a csekély növekedési kilátások okozzák Európában. Dirk Schumacher szerint nem a finanszírozás hiányosságai állnak a háttérben, sokkal inkább a kereslet hiánya és a strukturális változtatások szükségessége felelnek a problémákért.Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Némelyik ország közvetlenül is kölcsönkér a polgároktól, ami államadósság formájában nyilvánul meg. Ez átmenetileg stabilabb befektetői bázist jelenthet, ám hosszú távon korlátokat szabhat az állami kiadások ellenőrzésére irányuló erőfeszítésekre nézve és túlzott hazai koncentrációt eredményezhet. Összegezve: miközben Európa arra törekszik, hogy kihasználja a polgárok megtakarításait gazdaságának fellendítése érdekében, fontos lenne figyelembe venni ezeknek a stratégiáknak az előnyeit és a potenciális buktatóit is – teszi hozzá a Reuters.

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb