Meghökkentő felfedezést tettek a régészek: ki nem találod, hol bukkantak mikroműanyagokra

Egy friss kutatás eredményei szerint először fedeztek fel mikroműanyagokat történelmi talajmintákban, ami új kihívások elé állíthatja a régészeti leletek megőrzését. A Yorki Egyetem munkatársainak vezetésével dolgozó kutatócsoport felfedezte, hogy már a föld alatt több mint hét méter mélységben lévő talajmintákban is megtalálható a mikroplasztik. A minták a Krisztus utáni első vagy második évszázadra datálhatók és az 1980-as években kerültek elő. A vizsgálat során összesen 16 féle mikroműanyag-polimert azonosítottak a mintákban.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!

Kövess minket a Google Hírek-ben is!


Mikroplasztiknak nevezzük azokat az apró műanyagdarabokat, melyeknek mérete nem haladja meg az öt millimétert, és nagyobb műanyagtömegek lebomlása során keletkeznek. Ezek a részecskék 2020-ig egyes szépségápolási termékekben is megtalálhatóak voltak, azonban ma már egyre nagyobb figyelmet kapnak a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt potenciálisan káros hatásuk miatt.

A kutatók szerint ezek a leletek arra utalnak, hogy még a korábbiakban érintetlennek vélt régészeti helyszínek is mikroműanyaggal szennyeződtek. Ez felveti annak lehetőségét, hogy újra kell gondolni a régészeti maradványok megőrzésének jelenleg preferált módszerét, az „in situ” konzerválást. John Schofield professzor a témával kapcsolatban kiemelte:

Fontosnak tartjuk ezt a felfedezést, mivel megerősíti azt a sejtésünket, hogy már régóta műanyaggal szennyeződött területeken végezzük kutatásainkat.Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

David Jennings vezérigazgató is az aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a mikroműanyagok jelenléte hogyan befolyásolhatja például York városában talált viking leletek állapotát. Ezek a leletek több mint ezer évig remekül megőrizték állapotukat anaerob, vízzel elárasztott környezetben, azonban, ha a mikroműanyagok befolyásolják a talaj pH-értékét és elősegítik a szerves anyagok bomlását, akkor a jelenlétük komoly problémákhoz vezethet. A későbbiekben várhatóan további kutatások irányulnak majd arra, hogy feltárják a szennyeződés régészetre gyakorolt hatásait és annak következményeit.

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb