Ez lenne az időskori demencia ellenszere? Filléres megoldás, mindenki számára elérhető

A zenélés pozitív hatással van az agy egészségére, különösen az életkor előrehaladtával – állapította meg egy friss kutatás, amelyet az International Journal of Geriatric Psychiatry szaklapban publikáltak. A tanulmány 1107 brit résztvevőt vizsgált, akiknek átlagéletkora 67,82 év volt. Ezek a személyek önbevallás alapján osztották meg zenei tapasztalataikat és részt vettek egy kognitív felmérésen.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!

Kövess minket a Google Hírek-ben is!


A kutatók több zenei tevékenység – például zenehallgatás, hangszeres játék, éneklés – hatását vizsgálták a kognitív funkciókra. Az eredmények azt mutatták, hogy a zenélés javítja a memóriát és csökkenti az időskori kognitív hanyatlás kockázatát.

Dr. Gary Small szerint ez a tanulmány megerősíti korábbi kutatások eredményeit. Azonban Dr. Arman Fesharaki-Zadeh felhívja a figyelmet arra, hogy az adatok önbevalláson alapultak, ami pontatlanságokhoz vezethet. Dr. Golnaz Yadollahikhales kiemeli, hogy a zenélés jelentősen befolyásolja a végrehajtó funkciókat.

A tanulmány szerint a billentyűs hangszereken való játék nyújtja a legnagyobb előnyöket az agy egészségének. Anne Corbett szerint ezen hangszerek mellett a rézfúvós és fafúvós hangszerek is hasznosak lehetnek.JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A zene szociális aspektusa is fontos szerepet játszik az agy egészségében. A csoportos zenélés vagy éneklés társas kapcsolatokat épít, amelyek védenek az agyi problémák ellen. Az embereknek már fiatal korban el kell kezdeniük építeni kognitív tartalékukat zenéléssel és más aktivitásokkal – mondja Yadollahikhales. Fesharaki-Zadeh hozzáteszi, hogy soha nem vagyunk túl öregek új dolgok tanulásához.

Bár bizonyos tényezőket kontrollálhatunk, genetikai hajlamot nem – figyelmeztet Small. Ennek ellenére egy erős kognitív tartalék segíthet lassítani a demencia előrehaladását. A zenélés tehát nem csak élvezetes tevékenység, hanem hosszú távon is jót tesz az agynak. Az új hangszerek elsajátítása és a zenei gyakorlatok beépítése mindennapi rutinba segíthet megőrizni mentális élességünket életünk során.

Kapcsolódó cikkeink:

2024.02.25.
Demencia: mi az az FTD, azaz frontotemporális demencia, amiben Bruce Willis is szenved?

2023.12.25.
Így szúrhatod ki, ha egy rokonod, barátod demenciás: erre figyelj, ezek az árulkodó jelek

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb