Hiába iszol eleget, mégis mindig szomjas vagy? Több súlyos betegség jele lehet, rengeteg embert érint

Az elmúlt négy évben több mint 80 százalékkal nőtt a kereslet a 40 unciás (kb. 1 liter) vizes palackok iránt, amivel az eladások összértéke meghaladta a 750 millió dollárt. Ez a tendencia egy globális kezdeményezésnek köszönhetően alakult ki, melynek célja az emberek vízfogyasztásának növelése volt, hiszen becslések szerint az amerikai és brit lakosság fele nem fogyaszt elegendő mennyiségű vizet. Szerencsére a magyarok e tekintetben jól állnak: miközben a 80-as években az egy főre jutó vízfogyasztás még évente mindössze 3 liter körül mozgott, addig ma már meghaladja a 130 litert.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!

Kövess minket a Google Hírek-ben is!


De mit jelent, ha valaki – bár gyakran néz a vizespohara fenekére – folyamatosan szomjasnak érzi magát? A DailyMail cikke szerint ez alapvetően egészségügyi problémákra utalhat, a túlzott só- vagy cukorfogyasztás, új gyógyszerek mellékhatása, vagy súlyosabb betegségek jele lehet.


Ilyen a cukorbetegség, mely szájszárazsággal járhat, ami fokozott vízfogyasztásra ösztönözhet. A betegség egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható: 6,5% feletti A1C érték cukorbetegséget jelent.
A túlzott szomjúság emellett veseproblémákra is utalhat. Ilyen lehet például a nefrogén diabetes insipidus, amikor túlzott mennyiségű vizelet termelődik a szervezetünkben. Ez az állapot is vérvizsgálattal, valamint vizeletvizsgálattal diagnosztizálható.
A túlzott szomjúság érzése lehet a vérszegénység jele is. Ebben az esetben a vér nem képes elegendő mennyiségű egészséges vörösvértestet termelni, amitől a betegek gyengeséget és fáradtságot tapasztalhatnak. A vérszegénységet szintén vérvizsgálattal, pontosabban egy teljes vérkép (CBC) segítségével lehet diagnosztizálni.

A lap megkereste Nick Hird hidratációs szakértőt, a ViDrate társalapítóját, aki elmondta: bizonyos ételek és italok – mint mondjuk a feldolgozott húsok és cukros italok – kiszáradást okozhatnak. A hidratáltság megőrzése érdekében ezért ajánlott naponta nagyjából 8 pohár vizet fogyasztani, ugyanakkor az egyéni igényeket is érdemes figyelembe venni. Emellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a túlzott vízfogyasztástól hyponatremia alakulhat ki, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezért óránként maximum 1 liter víz fogyasztható el biztonságosan.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között? Mik a cukorbetegség tünetei?
A diabétesz / cukorbetegség jelei: mi a cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, mitől alakul ki a cukorbetegség, mi a különbség az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség között?


Súlyos dolog derült ki a magyar csapvízről
A közelmúltban a Pénzcentrum több cikke is foglalkozott a hazai ivóvíz és az ivóvíz szolgáltatás minőségével. A legfrissebb adatok szerint az ország dél-keleti részén a csapvízben található arzén mennyisége meghaladja a normál szintet. Az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint pedig fennáll a kockázata annak, hogy az ivóvíz szolgáltatás jelenlegi formájában hosszú távon nem lesz fenntartható.NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sokan éppen a csapvíz rossz minősége miatt vásárolnak palackozott ásványvizet, azonban a műanyag palackokból ma már egyértelműen tudható, hogy szintén károsítják az egészségünket. Hiszen például a palackok eldobálása erősen környezetszennyező hatású, és az elmúlt évek kutatásai kimutatták, hogy az így keletkező mikroműanyagok a táplálékláncba is bekerülnek. Többek között ezekkel a kérdésekkel és témákkal foglalkozik a Pénzcentrum videblogjának friss epizódja, a CashTag, ami az alábbiakban tekinthető meg:

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb