Elszabadultak az olajárak, miután az OPEC+ visszafogta a kitermelést

HIRDETÉS

Szaúd-Arábia, Irak és az öbölmenti arab olajtermelő államok vasárnap jelentették be, hogy napi 1,16 millió hordóval kevesebb nyersolajat termelnek ki. Az OPEC+ döntésére azonnal emelkedni kezdtek az olajárak.

Szaúd-Arábia napi félmillió, Irak 211 ezer hordóval, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Algéria és Omán pedig arányosan csökkenti a termelést. A szaúdi energiaügyi minisztérium közleménye szerint a lépésre „elővigyázatosságból került sor az olajpiac stabilitása érdekében”.

Nathan Piper olajipari elemző ugyanakkor a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy az Opec+ döntésének hátterében az állhat, hogy középtávon is hordónkénti 80 dollár fölött akarják tartani a nyersolaj árát.

A hétfő délelőtti tőzsdei adatok szerint a Brent nyersolaj kereskedése 84 dollár fölött fut, ami a hétvégihez képest 5 és fél százalékos árnövekedés.

A keresletet növeli az a tényező is, hogy a szintén Opec+-tag Oroszország év végéig meghosszabbította kitermelésének napi félmillió hordóval való csökkentését.

Az olajárakat az ukrajnai háború kitörése tavaly év elején az egekbe küldte, azóta a piac rendeződött, és az árak többé-kevésbe visszaálltak a háború előtti időszak árszintjére.

Az Opec+ vasárnapi döntését az elemzők többsége nem tartja indokoltnak, az Egyesült Államok pedig kifejezetten helytelenítette, mondván: az energiaárak elszállását éppen úgy lehetne megfogni, ha a kitermelés növelésével az olajárak csökkenhetnének. Az ezzel ellentétes tendencia növeli az inflációs veszélyt, a folyamatosan emelkedő fogyasztói árak (elsősorban a benzin és az élelmiszerek ára) egyre nagyobb terhet raknak a háztartásokra, illetve nehezebb helyzetbe hozza a világgazdaságot is, amely a recesszió fenyegetése ellen küzd.

Az Opec+ tavaly októberben már döntött egy jelentős kitermeléscsökkentésről, akkor napi kétmillió hordónyi nyersolaj visszafogásáról határoztak az olajár magasan tartása érdekében, szintén az Egyesült Államok tiltakozása ellenében.

Az eredeti cikk megtekintése

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb