Kiderült a nagy növényitej-titok: vajon tényleg olcsóbb otthon elkészíteni ezeket az italokat?

A növényi alapú tejek iránti kereslet az utóbbi időben jelentősen megnőtt, amit a fenntarthatóság iránti növekvő tudatosság és az éghajlatváltozásra való figyelem ösztönzött. Aviva Musicus, a Harvard T H Chan School of Public Health táplálkozástudományi adjunktusa szerint ezek a termékek különösen vonzóak azok számára, akik csökkenteni szeretnék étrendjük karbonlábnyomát.

A legfrissebb hírek, időrendben ITT!

Kövess minket a Google Hírek-ben is!


Ugyanis egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy egy pohár tehéntej előállítása közel háromszor több üvegházhatású gázkibocsátást generál, mint bármely növényi alapú tej, és kilencszer több földterületet igényel.

Annak ellenére, hogy a növényi alapú tejek népszerűsége rohamosan nő, áruk továbbra is magasabb marad a tehéntejhez képest.

Az amerikai szupermarketekben például a növényi alapú tej átlagosan 7,27 dollárba kerül gallononként, tehát kb. 3,79 literenként  2 637,3 forint, míg a tehéntej ára csupán 1 528 forint 3,79 literenként (4,21 dollár gallononként). Ez részben annak tudható be, hogy a tejgazdaságok rendkívül hatékony ellátási láncot építettek ki hosszú évek alatt.

Nem minden növényi alapú tej biztosít azonban ugyanazokat az egészségügyi és környezeti előnyöket. A mandulatej például sok vizet igényel Kaliforniában történő termesztése során, míg a rizs- és kókusztej esetében is felmerülnek hasonló problémák.NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Lucy Sherriff, újságíró saját tapasztalatait osztotta meg arról, hogyan próbálta ki otthon a zab-, szója- és kendertej elkészítését. Bár az otthon készült tej drágábbnak bizonyult mint a boltban vásárolt változatok, az újságíró élvezte az elkészítés folyamatát és azt, hogy képes volt kontrollálni az összetevőket. A következőek voltak a tapasztalatai:


A kendertejet könnyű volt elkészíteni és olcsóbbnak is bizonyult otthon előállítani nagyobb mennyiségben vásárolva.
A mandulatej gazdagabb ízvilágú volt otthon elkészítve, de nem bizonyult olcsóbbnak.
A zabtej elkészítése során Sherriff hangsúlyozta a jéghideg víz használatának fontosságát annak érdekében, hogy elkerülje a nyálkás állagot. Bár nem volt olcsóbb otthon előállítani, élvezte annak lehetőségét, hogy tesztreszabja az ízeket.

Carolyn Dimitri, egy élelmiszer-közgazdász szerint bár az otthon készült növényi tejek előnye lehet az adalékanyagok hiánya és az ízek tesztreszabhatósága, sok ember számára ez időigényes folyamat lehet. Az emberek sok esetben részesítik előnyben a kényelmet és valószínűleg nem választanák rendszeresen az otthoni tejkészítést.

Az újságíró tapasztalata rámutat arra, hogy bár az otthon készült növényi tejeink finomabbak lehetnek és kevesebb adalékanyagot tartalmazhatnak mint boltban vásárolt társaik, ezek előállítása idő- és költségigényes lehet.

Az eredeti cikk megtekintése

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb